[Belgisch wit-blauw ras]Sedert een veertigtal jaar zijn wetenschappers en fokkers er in geslaagd een rundveeras te ontwikkelen dat perfect voldoet aan de eisen van de hedendaagse consument. Het wit-blauw ras is uitgegroeid tot het belangrijkste vleesras in de Belgische vleesveeteelt. De grote kennis en de vooruitstrevendheid van Belgische veefokkers zorgden voor de grote expansie.

Zeer hoge kwaliteit

Het wit-blauw ras is een 100 % zuiver Belgisch ras. Het is tevens het meest bespierde vleesras ter wereld met het hoogste vleesrendement en het hoogste percentage edele stukken. Andere pluspunten zijn de hoge graad van malsheid, het smaakvol en sappig vlees, het uiterst lage vetgehalte en de reikdom aan hoogwaardige eiwitten.

Expansie in Vlaanderen

Het ras is oorspronkelijk van Waalse origine, maar de Vlaamse fokkers zijn er in geslaagd de Walen bij te benen. Pol Vereecke was de eerste Vlaming die een nationaal kampioenschap op zijn naam wist te schrijven. Nadien zijn de Vlamingen meer en meer op het voorplan gekomen waardoor het ras een nationale dimensie heeft gekregen.

Daar komen de Nederlanders

In de jaren negentig interesseerden ook de Nederlanders zich meer en meer voor het Belgisch wit-blauw ras. De Nederlanders zijn duidelijk aan een inhaalbeweging bezig, nochtans kan algemeen gesteld worden dat de gemiddelde kwaliteit van de Nederlandse dieren nog lager ligt dan de kwaliteit van de Belgen. Ook in Nederland hebben dieren “van de Bomlozeput” al prijzen behaald. Zo werd Miese van de Bomlozeput van de heer Custers publiekskampioene in Kelpen.