Sedert een veertigtal jaar zijn wetenschappers en fokkers er in geslaagd
een rundveeras te ontwikkelen dat perfect voldoet aan de eisen van de
hedendaagse consument. Het wit-blauw ras is uitgegroeid tot het belangrijkste
vleesras in de Belgische vleesveeteelt. De grote kennis en de vooruitstrevendheid
van Belgische veefokkers zorgden voor de grote expansie.
Zeer hoge kwaliteit
Het wit-blauw ras is een 100 % zuiver Belgisch ras. Het
is tevens het meest bespierde vleesras ter wereld met het hoogste vleesrendement
en het hoogste percentage edele stukken. Andere pluspunten zijn de hoge
graad van malsheid, het smaakvol en sappig vlees, het uiterst lage vetgehalte
en de reikdom aan hoogwaardige eiwitten.
Expansie in Vlaanderen
Het ras is oorspronkelijk van Waalse origine, maar de Vlaamse
fokkers zijn er in geslaagd de Walen bij te benen. Pol Vereecke was de
eerste Vlaming die een nationaal kampioenschap op zijn naam wist te schrijven.
Nadien zijn de Vlamingen meer en meer op het voorplan gekomen waardoor
het ras een nationale dimensie heeft gekregen.
Daar komen de Nederlanders
In de jaren negentig interesseerden ook de Nederlanders
zich meer en meer voor het Belgisch wit-blauw ras. De Nederlanders zijn
duidelijk aan een inhaalbeweging bezig, nochtans kan algemeen gesteld
worden dat de gemiddelde kwaliteit van de Nederlandse dieren nog lager
ligt dan de kwaliteit van de Belgen. Ook in Nederland hebben dieren “van
de Bomlozeput” al prijzen behaald. Zo werd Miese van de Bomlozeput
van de heer Custers publiekskampioene in Kelpen.

|