[Persknipsels]


Watervlietse dikbillen stelen de show in veeprijskamp
Watervlietse kweker verslaat Waalse veehouders
Ere aan wie ere toekomt

Watervlietse dikbillen stelen de show op veeprijskamp

De stal van Pol Vereecke was zondag de grote winnaar tijdens het kampioenschap van Vlaanderen voor dikbillen. De fokker uit de polders mocht met twee kampioenen naar huis. Bovendien vielen vele van zijn klanten ook in de prijzen. “Wat nog een grotere voldoening schenkt”, aldus mevrouw Vereecke. (Het Nieuwsblad)


Watervlietse kweker verslaat Waalse veehouders

Butée de Joli Jean is de beste wit-blauwe koe van België. Tot dit voorjaar won nog nooit een Vlaming de eerste prijs in de tweejaarlijkse nationale kampioenschappen. Die specialiteit is immers zowat een Waals onderonsje. Tot de zaakvoerders van de Bomlozeputhoeve in Watervliet dit voorjaar naar Brussel trokken, en er met hun driejarige Butée de Joli Jean de hoogste eer wegkaapten.

Objectieve metingen wezen uit dat het winnende dier het beste exemplaar in zijn soort is in België. Het echtpaar Pol en Lieve Vereecke-Van Quekelberghe nodigen zoals dat van de winnaars verwacht wordt, zaterdag de vooraanstaande kwekers uit het hele land uit voor een feestje op de boerderij in Watervliet.

Vleesopbrengst

“Het wit-blauw ras beantwoordt uitstekend aan de eisen van de moderne consument”, legt Pol Vereecke uit, “het vlees is mals, sappig en minder vet. Bij andere rassen schommelt de vleesopbrengst rond de 60 %, bij het wit-blauw ras loopt dit op tot 75 %. Het ras werd ontwikkeld in Wallonië, vandaar dat de prijskampen tot voor vijf jaar een uitsluitend Waalse aangelegenheid waren.

Om de twee jaar wordt ter gelegenheid van de "Internationale Week van de Landbouw" in Brussel een prijskamp georganiseerd. Per Belgische provincie worden er zo’n vijfentwintig dieren ingeschreven. Bij de Oostvlaamse lichting waren er dit jaar drie van de hoeve “van de Bomlozeput” bij. Na de schiftingen bleef er slechts één Vlaams dier in de eindronde over en tot Waalse wanhoop won die nog ook”.

Objectief

Sedert drie jaar past men “lineaire kwalificatie” toe die aan de Brusselse Universiteit werd ontwikkeld. Men gaat uit van een groot aantal objectieve parameters zoals lengte, omvang en vorm van verschillende lichaamsdelen van het dier. Butée kreeg 94,9 punten achter haar naam, een enorm hoge quotering.

Het wit-blauw ras levert erg interessante dieren op. Het ras beschikt over een goed beenwerk, snelle groei en daardoor vroegrijp. Al vanaf de veertiende maand zijn ze dekrijp, waar men bij andere rassen zoals de Charolais of Limousin tot ongeveer achttien maanden moet wachten. Die tijdswinst levert een goed rendement op.

Passie

“De Walen schrokken eerst van onze eerste prijs”, herinnert Pol zich, “maar geleidelijk aan moeten zij vaststellen dat wij even ver staan als zij. Zij hadden de indruk dat we plotseling uit het niets opdoken. Maar dat is niet zo: het is een kwestie van jarenlang werk en liefde voor het vak. Een echt geheim is er niet. Het belangrijkste is een goede en evenwichtige voeding en passie van het hele gezin voor de dieren. (Het Nieuwsblad)

Ere aan wie ere toekomt

De Vlaamse fokkers lieten zich op de Waalse hoogdag zien. Zo behaalde Irène van de Bomlozeput van het fokbedrijf Pol Vereecke uit Watervliet een eerste prijs bij de vaarzen. Eerder dit jaar haalde dit fokbedrijf in Brussel al de kampioenstitel met een andere vaars.