Watervlietse kweker verslaat Waalse veehouders
Butée de Joli Jean is de beste wit-blauwe koe van België.
Tot dit voorjaar won nog nooit een Vlaming de eerste prijs in de tweejaarlijkse
nationale kampioenschappen. Die specialiteit is immers zowat een Waals
onderonsje. Tot de zaakvoerders van de Bomlozeputhoeve in Watervliet dit
voorjaar naar Brussel trokken, en er met hun driejarige Butée de
Joli Jean de hoogste eer wegkaapten.
Objectieve metingen wezen uit dat het winnende dier het beste exemplaar
in zijn soort is in België. Het echtpaar Pol en Lieve Vereecke-Van
Quekelberghe nodigen zoals dat van de winnaars verwacht wordt, zaterdag
de vooraanstaande kwekers uit het hele land uit voor een feestje op de
boerderij in Watervliet.
Vleesopbrengst
“Het wit-blauw ras beantwoordt uitstekend aan de eisen van de moderne
consument”, legt Pol Vereecke uit, “het vlees is mals, sappig
en minder vet. Bij andere rassen schommelt de vleesopbrengst rond de 60
%, bij het wit-blauw ras loopt dit op tot 75 %. Het ras werd ontwikkeld
in Wallonië, vandaar dat de prijskampen tot voor vijf jaar een uitsluitend
Waalse aangelegenheid waren.
Om de twee jaar wordt ter gelegenheid van de "Internationale Week
van de Landbouw" in Brussel een prijskamp georganiseerd. Per Belgische
provincie worden er zo’n vijfentwintig dieren ingeschreven. Bij
de Oostvlaamse lichting waren er dit jaar drie van de hoeve “van
de Bomlozeput” bij. Na de schiftingen bleef er slechts één
Vlaams dier in de eindronde over en tot Waalse wanhoop won die nog ook”.
Objectief
Sedert drie jaar past men “lineaire kwalificatie” toe die
aan de Brusselse Universiteit werd ontwikkeld. Men gaat uit van een groot
aantal objectieve parameters zoals lengte, omvang en vorm van verschillende
lichaamsdelen van het dier. Butée kreeg 94,9 punten achter haar
naam, een enorm hoge quotering.
Het wit-blauw ras levert erg interessante dieren op. Het ras beschikt
over een goed beenwerk, snelle groei en daardoor vroegrijp. Al vanaf de
veertiende maand zijn ze dekrijp, waar men bij andere rassen zoals de
Charolais of Limousin tot ongeveer achttien maanden moet wachten. Die
tijdswinst levert een goed rendement op.
Passie
“De Walen schrokken eerst van onze eerste prijs”, herinnert
Pol zich, “maar geleidelijk aan moeten zij vaststellen dat wij even
ver staan als zij. Zij hadden de indruk dat we plotseling uit het niets
opdoken. Maar dat is niet zo: het is een kwestie van jarenlang werk en
liefde voor het vak. Een echt geheim is er niet. Het belangrijkste is
een goede en evenwichtige voeding en passie van het hele gezin voor de
dieren. (Het Nieuwsblad)
|